Daily Current Affairs Quiz – 16th December 2019

Daily Current Affairs Quiz App

View More Daily Current Affairs Quiz

Download Today’s Current Affairs Quiz PDF HERE


Daily Current Affairs Quiz – 16th December 2019

Read the questions carefully and try to answer the question out of 4 options. Click on ‘Show Answer’ to reveal the correct answer. Comment below how many answers you got correct. Download Current Affairs Quiz Solution PDF for all the Questions with detailed explanations


Q1: Which central armed force has recently launched its own matrimonial site to help staff find suitable matches?

  1. BSF
  2. ITBP
  3. CRPF
  4. Air Force

Correct Answer: ITBP

In a unique approach, the Indo-Tibetan Border Police has started a dedicated matrimonial site for its staff. The website started last week will be managed by ITBP and only the staff will be able to access it.


Q2: Former Union Minister I.D. Swami recently died he belongs to which state?

  1. Uttar Pradesh
  2. Bihar
  3. Haryana
  4. Punjab

Correct Answer: Haryana

Former Union Minster ID Swami passed away at the age of 90. Swami was Union Minister of State for Home affairs in 1999 in former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee’s government.


Q3: Where will be the 79th conference of presiding officers of legislative bodies held?

  1. New Delhi
  2. Chandigarh
  3. Dehradun
  4. Chennai

Correct Answer: Dehradun

Lok Sabha speaker Om Birla will inaugurate the 79th conference of presiding officers of legislative bodies in Dehradun on December 18. Among the items on the agenda is ‘Tenth Schedule to the constitution and the role of the speaker’.


Q4: Who was recently awarded with Chief of Army Staff Commendation card?

  1. Swaroop Singh
  2. Mohit Singh
  3. Mukesh Shukla
  4. Tirth Kumar

Correct Answer: Swaroop Singh

Lieutenant Colonel Swaroop Singh Kuntal awarded on the spot Chief of Army Staff Commendation card by Army Chief General Bipin Rawat for winning Ultraman India in 27 hours 46 minutes.


Q5: Who has been crowned Miss World 2019?

  1. Suman Roa
  2. Ophely Mezino
  3. Toni Ann Singh
  4. Zozbini Tunzi

Correct Answer: Toni Ann Singh

Toni-Ann Singh from Jamaica has been crowned as the 69th Miss World, beating her contenders from France and India. Suman Rao, who represented India the annual beauty pageant, came in third while France’s Ophely Mezino bagged the second position.


Q6: Who has been appointed as head coach of South African men’s cricket team?

  1. Harshel Gibbs
  2. Mettheu Hyden
  3. Mark Boucher
  4. Greame Smith

Correct Answer: Mark Boucher

South Africa’s former wicket-keeper batsman Mark Boucher has been appointed as new head coach of South African Men’s cricket team.


Q7: Which party won majority in the UK elections 2019?

  1. Labour Party
  2. Scottish National Party
  3. Conservative Party
  4. Liberal Democrats

Correct Answer: Conservative Party

British PM Boris Johnson’s Conservative party has won a large majority in the UK elections 2019, paving the way forward for a smooth Brexit. The party won 364 seats out of the total 650 seats.


Q8: Which day is celebrated as the International Tea day?

  1. 13th December
  2. 14th December
  3. 15th December
  4. 16th December

Correct Answer: 15th December

International Tea Day is celebrated on 15th December. This day is celebrated since the year 2005.


Q9: Which one of the following university was not included in the Central Sanskrit University Bill 2019?

  1. The Rashtriya Sanskrit Sansthan New Delhi
  2. Maharishi Pannini Sanskrit university Ujjain
  3. Lal Bhadur Shastri Vidyapeeth
  4. Rasthriya Sanskrit Vidyapeeth Tirupati

Correct Answer: Maharishi Pannini Sanskrit University Ujjain

The Loksabha has approved the Central Sanskrit University bill 2019. It grants the status of Central University to three honorary Sanskrit Universities in the country.


Q10: How many Indian women were included in Forbes 100 powerful women of 2019 list?

  1. 6
  2. 4
  3. 3
  4. 7

Correct Answer: 3

Nirmala Sitaraman’s name has been included in the list of top Forbes 100 most powerful women list of 2019. She is current Finance Minister of India. Along with Sithraman, Roshni Nadar Malhotra, CEO and EXecutive director of HCL and Kiran Mazumdar Shaw, founder of Biocon are included in the list.


Q11: Where was the first meeting of the National Ganga Council held?

  1. New Delhi
  2. Chandigarh
  3. Patna
  4. Kanpur

Correct Answer: Kanpur

Prime Minister Narendra Modi chaired the first meeting of the National Ganga Council in Kanpur, Uttar Pradesh.


Q12: How many Heads of Central Universities and Institutes of Higher learning participated in the conference held at Rashtrapati Bhavan?

  1. 48
  2. 46
  3. 44
  4. 50

Correct Answer: 46

President hosts a conference of 46 heads of Central Universities and Institutes of Higher Learning at Rashtrapati Bhavan.


View More Daily Current Affairs Quiz

Download Today’s Current Affairs Quiz PDF HERE

Please Comment your Score and Share the Daily Current Affairs Quiz

Share Comments/Suggestions,(if any), in the comment box

Please Leave a Comment