Daily Current Affairs Quiz – 10th December 2019

Daily Current Affairs Quiz App

View More Daily Current Affairs Quiz

Download Today’s Current Affairs Quiz PDF HERE


Daily Current Affairs Quiz – 10th December 2019

Read the questions carefully and try to answer the question out of 4 options. Click on ‘Show Answer’ to reveal the correct answer. Comment below how many answers you got correct. Download Current Affairs Quiz Solution PDF for all the Questions with detailed explanations


Q1: Who has won the title of Miss Universe 2019?

  1. Vartika Singh
  2. Zozobini Tunzi
  3. Maidson Anderson
  4. Demi-Leigh Nel-Peters

Correct Answer: Zozobini Tunzi

Miss South Africa Zozibini Tunzi has won the title of Miss Universe 2019 at the finale held at Tyler Perry Studios in Atlanta, Georgia. India’s Vartika Singh also contested in the pageant but couldn’t make it to the top ten.


Q2: White Island volcano, which erupted recently, is situated in which country?

  1. Chile
  2. South Africa
  3. Australia
  4. New Zealand

Correct Answer: New Zealand

A volcano erupted on white island , New Zealand. Located about 48 km from the eastern coast of North island.


Q3: Tropical storm ‘Pawan’ recently hit which country?

  1. Bangladesh
  2. Somalia
  3. Philipines
  4. Sri-lanka

Correct Answer: Somalia

The UN food agency has said that the northeastern parts of Somalia are experiencing extreme weather conditions since the past two days as a tropical storm made landfall in the eastern coast of Africa in the weekend.


Q4 Which day is observed as 52nd Submarine Day by the Indian Navy?

  1. 7th December
  2. 8th December
  3. 9th December
  4. 10th December

Correct Answer: 8th December

Indian Navy celebrated 52nd Submarine day on 8th December. ceremony was conducted at submarine Cenotaph, INS Virbhu . The Submarine Day commemorates the induction of the first submarine, the erstwhile INS Kalvari, into the Indian Navy in 1967 on this day.


Q5: World Anti Corruption day is celebrated on?

  1. 8th December
  2. 9th December
  3. 10th December
  4. 11th December

Correct Answer: 9th December

World Anti Corruption day is celebrated on 9th December since passage of the ‘United Nations Convention Against Corruption’ in 2003, to raise public awareness for anti-corruption.


Q6: After how many years Lahore Wagah train service to be restored by the Pakistan?

  1. 25 years
  2. 22 years
  3. 20 years
  4. 24 years

Correct Answer: 22 years

A train service with a capacity of carrying 181 passengers will be restored between Lahore and Wagah Railway Station after a gap of 22 years.


Q7: Which country has recently abolished the rules mandating separate entrances for men, women in restaurants?

  1. Iran
  2. Turkey
  3. Saudi Arabia
  4. Katar

Correct Answer: Saudi Arabia

Saudi Arabia has abolished its age old rule that mandated separate entrances and seating areas for men and women.


Q8: Who has become the Prime Minister of Finland, recorded as the youngest prime minister of any country?

  1. Antti Rinne
  2. Oleksiy Honcharuk
  3. Sanna Marin
  4. Esko Aho

Correct Answer: Sanna Marin

Finland’s Social Democratic Party selected 34 year old transport Minister Sanna Marin to become the youngest head of government in the country’s history and youngest prime minister in the world.


Q9: Which satellite launch vehicle will be used by ISRO to launch RISAT-2BR1 and nine other customer satellite?

  1. PSLV C47
  2. PSLV C48
  3. GSLV C47
  4. GSLV C 48

Correct Answer: PSLV C48

ISRO is gearing up to launch of RISAT-2BR1 and 9 other customer satellite on December 11. RISAT-2BR1 is a Radar imaging earth observation satellite weighing about 628 kg. PSLV-C48 will also carry 9 customer satellites including one from Israel, one from Italy, One from Japan and six from the USA as co-passengers.


Q10: Which country has been banned for four years from participating and hosting major sporting events by WADA (World Anti Doping Agency) for its involvement in doping scandal ?

  1. Russia
  2. USA
  3. Iran
  4. North Korea

Correct Answer: Russia

World Anti Doping Agency handed a four years ban to Russia from participating and hosting major sporting events over its involvement in doping scandal. This means that Russia will not take part in the Tokyo 2020 Olympics, 2022 Winter Olympics and the FIFA world cup 2022.


Q11: According to recent report of SIPRI which country is the largest seller of arms with 59% of the market turnover?

  1. Russia
  2. Saudi Arab
  3. USA
  4. India

Correct Answer: USA

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) has recently released a report about sales of arms worldwide. The report suggests that the United States dominates the market as it is accounted for 59% of the market turnover.


Q12: 126th constitution amendment bill is related to?

  1. Recycling of ships
  2. Extension of reservation for SCs/STs for ten years
  3. Citizenship Amendment Bill
  4. Merger of Uts Dadar Nagar Haveli and Daman & Diu

Correct Answer: Extension of reservation for SCs/STs for ten years

A bill to extend the reservation for SCs and STs in Loksabha and state assemblies by ten years was introduced in Lok Sabha. The Constitution 126th Amendment Bill 2019 which was introduced by Law Minister Ravi Shankar Prasad seeks to extend the reservation in legislature by ten years.


Q13: For which state Govt. of India recently extended the Inner Line Permit (ILP)?

  1. Nagaland
  2. Manipur
  3. Assam
  4. Odisha

Correct Answer: Manipur

Govt. of India recently extended the Inner Line Permit (ILP) for Manipur. Chief Minister N Biren Singh thanked Prime Minister Narendra Modi and Home Minister Amit Shah for the historic step.


Q14: In which country incredible India Road show was organised?

  1. USA
  2. Japan
  3. Singapore
  4. India

Correct Answer: Singapore

The incredible India Road show was held in Singapore, positioning the country as a preferred destination for tourists.


Q15: On the occasion of completion of 200 years of Paika Rebellion, in which state President Ramnath Kovind laid the foundation stone for a memorial?

  1. Chattisgarh
  2. Jharkhand
  3. Odisha
  4. Bihar

Correct Answer: Odisha

President Ram Nath Kovind laid the foundation stone for a memorial to mark the completion of 200 years of Paika Rebellion, on December 8 2019. It was a valiant uprising of Paika in 1817 against the British Rule which is often termed as the first war of independence.


View More Daily Current Affairs Quiz

Download Today’s Current Affairs Quiz PDF HERE

Please Comment your Score and Share the Daily Current Affairs Quiz

Share Comments/Suggestions,(if any), in the comment box

Please Leave a Comment