Daily Current Affairs Quiz – 12th December 2019

Daily Current Affairs Quiz App

View More Daily Current Affairs Quiz

Download Today’s Current Affairs Quiz PDF HERE


Daily Current Affairs Quiz – 12th December 2019

Read the questions carefully and try to answer the question out of 4 options. Click on ‘Show Answer’ to reveal the correct answer. Comment below how many answers you got correct. Download Current Affairs Quiz Solution PDF for all the Questions with detailed explanations


Q1: Recently ISRO achieved milestone of how many successful launch from PSLV with launching RISAT-2BR1 and 9 other commercial satellites ?

  1. 48
  2. 50
  3. 55
  4. 60

Correct Answer: 50

Indian Space Research Organisation Chairman K Sivan said that an important milestone has been achieved in the history of India’s Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) by successfully launching its 50th mission.


Q2: With which country the Union Cabinet recently approved agreement of social security ?

  1. USA
  2. Australia
  3. Brazil
  4. Japan

Correct Answer: Brazil

The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has given its approval for signing the agreement on social security between the Republic of India and the Federative Republic of Brazil.


Q3: Which Indian cricketer has become the first cricketer to score 1000 T20 runs on home soil?

  1. Rohit Sharma
  2. Virat Kohli
  3. KL Rahul
  4. Shikhar Dhawan

Correct Answer: Virat Kohli

Skipper Virat Kohli became the first Indian batsman to score 1000 T20 runs on home soil. He achieved the feat against West Indies in the ongoing third and final T20 of the three-match series.


Q4: Who has been named as the Time’s Person of the Year 2019?

  1. Narendra Modi
  2. Donald Trump
  3. Greta Thunberg
  4. Xi Jinping

Correct Answer: Greta Thunberg

Swedish climate change activist Greta Thunberg was named Time Person of the Year 2019, becoming the youngest person ever to be the recipient of the title. The 16 years old activist was chosen from a shortlist that included Donald Trump, Nancy Pelosi, Hong Kong protesters.


Q5: Which organisation has won UN Global Climate Action Award at COP 25?

  1. Infosys
  2. TCS
  3. Tech Mahindra
  4. Wipro

Correct Answer: Infosys

Digital services major Infosys is the first Indian corporate to have been presented the prestigious United Nations Global Climate Action Award in the ‘Climate-neutral now’ category at UN Climate Change Conference COP25 held at Madrid in Spain.


Q6: Ravi Kumar has been banned for 2 years recently by NADA. He belongs to which sport?

  1. Hockey
  2. Boxing
  3. Shooting
  4. Athletics

Correct Answer: Shooting

Indian shooter Ravi Kumar, who early this year failed the dope test, has been banned for two years by the National Anti Doping Agency (NADA).


Q7: What is India’s GDP growth rate for the current fiscal year according to ADB (Asian Development Bank)?

  1. 5.5%
  2. 5.6%
  3. 5.1%
  4. 5.4%

Correct Answer: 5.1%

Asia Development Bank has estimated India’s GDP growth rate at 5.1% for the current fiscal year.


Q8: Which space agency will launch rover ‘MARS 2020’ in 2020?

  1. ISRO
  2. NASA
  3. JAXA
  4. SpaceX

Correct Answer: NASA

NASA will launch its new rover MARS2020 to mars next year. MARS2020 will be built and managed by NASA’s jet propulsion Laboratory in Pasadena, California.


Q9: In which sports event India won the maximum gold medal at the South Asian Games 2019?

  1. Shooting
  2. Wrestling
  3. Swimming
  4. Athletics

Correct Answer: Swimming

Indian won a total of 52 medals in swimming including 27 gold, 19 silver,6 bronze medals. This was India’s best show ever at the game.


Q10: Which country is included in the worst performer in Climate change Performance Index 2019?

  1. India
  2. Australia
  3. USA
  4. Norway

Correct Answer: USA

India joins the top ten countries in this years climate change performance index for the first time. This is a result of efforts made to bring down India’s carbon emission. On the other hand, the United States included in the worst-performing countries for the first time.


Q11: Which state will set up 45 new fast track courts to expedite the trial of cases related to women and children?

  1. Assam
  2. Odisha
  3. West Bengal
  4. Delhi

Correct Answer: Odisha

To expedite the trial of cases relating to women and children 45 new fast track courts will be set up in Odisha. 21 courts would be dedicated for cases of rape and sexual harassment of women and 24 courts will deal with the protection of children from sexual offences cases.


Q12: Who has become the first Indian cricketer to play 150 Ranji Matches?

  1. Cheteshwar Pujara
  2. Mayank Aggarwal
  3. Shikhar Dhawan
  4. Wasim Jaffer

Correct Answer: Wasim Jaffer

Wasim Jaffer became the first player in Indian cricket to feature in 150 Ranji matches. He followed by Madhya Pradesh batsman Devendra Bundela 145 and Amol Muzumdar 136 matches.


View More Daily Current Affairs Quiz

Download Today’s Current Affairs Quiz PDF HERE

Please Comment your Score and Share the Daily Current Affairs Quiz

Share Comments/Suggestions,(if any), in the comment box

Please Leave a Comment