Daily Current Affairs Quiz – 4th December 2019

Daily Current Affairs Quiz App

View More Daily Current Affairs Quiz

Download Today’s Current Affairs Quiz PDF HERE


Daily Current Affairs Quiz – 4th December 2019

Read the questions carefully and try to answer the question out of 4 options. Click on ‘Show Answer’ to reveal the correct answer. Comment below how many answers you got correct. Download Current Affairs Quiz Solution PDF for all the Questions with detailed explanations


Q1: Which state has launched “Madhuapp” for school children?

  1. Assam
  2. Odisha
  3. Tripura
  4. Delhi

Correct Answer: Odisha

Chief Minister of Odisha, Naveen Patnaik launched a smart learning phone application “Madhuapp” for school children. The app named after ‘Utkal Gourab’ Madhusudan Das.


Q2: Who has been appointed as CEO of Alphabet, a parent company of Google?

  1. Sergey Brin
  2. Lary Page
  3. Sundar Pichai
  4. Satya Nadela

Correct Answer: Sundar Pichai

Tech giant Google appointed Indian origin Sundar Pichai as the CEO of Alphabet, replacing Sergey Brin as the head of the parent firm. Alphabet was established in 2015 as a collection of companies that separates Google from other Bets which are not part of its core businesses.


Q3: Who has won the 12th ‘Shakti Bhatt First Book Prize’?

  1. Amitav Ghosh
  2. Anita Desai
  3. Tony Joseph
  4. Akkitham Achuthan

Correct Answer: Tony Joseph

English author Tony Joseph won the 12th ‘Shakit Bhatt First Book Prize’ He was awarded for his 2018 book, ‘Early Indians: The story of our Ancestors and where we came From’.


Q4: Who has won the Abu Dhabi Grand Prix held in Abu Dhabi, UAE?

  1. Lewis Hamilton
  2. Sebastian Vettel
  3. Charles Leclerc
  4. None of the Above

Correct Answer: Lewis Hamilton

Mercedes racer Lewis Hamilton has won the Abu Dhabi Grand Prix held in Abu Dhabi, UAE. It was his 11th victory of this season. He has claimed total 84 career victory.


Q5: Where will the first maritime museum of India to be set up?

  1. Vishakhapatnam
  2. Lothal
  3. Puducherry
  4. Goa

Correct Answer: Lothal

The first maritime museum of India will be constructed at the historic site Lothal in Gujarat. It will have an autonomous research centre for underwater archaeology. Portuguese Maritime Heritage Museum will help Indian authorities to construct this museum.


Q6: Who has become the president of Mauritius?

  1. Pravind Jugnath
  2. Shakti Das
  3. Prithviraj Singh
  4. Girija Prasad

Correct Answer: Prithviraj Singh

The members of Mauritius Parliament have selected Prithviraj Singh Rupan as the president of Mauritius. It is mostly a formal post in the country. Earlier, Rupan was the Art and Culture Minister of Mauritius.


Q7: Which day is observed as ‘The World Disability Day’?

  1. 2nd December
  2. 3rd December
  3. 4th December
  4. 5th December

Correct Answer: 3rd December

The World Disability Day was observed across the world on December 3. The day is observed annually to bring changes in people’s behaviour towards people with disabilities and to make them aware of their rights.


Q8: Which cricket team has won Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award for 2019?

  1. India
  2. Australia
  3. New Zealand
  4. South Africa

Correct Answer: New Zealand

New Zealand cricket team was awarded the Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award for 2019. The Kane Williamson led team’s on and off field display during the ICC Men’s Cricket World Cup final at Lord’s has earned them the award.


Q9: Which state has won National Award for Excellence for rehabilitation of persons with disabilities?

  1. Delhi
  2. Haryana
  3. Uttar Pradesh
  4. Kerala

Correct Answer: Uttar Pradesh

Union Minister of Social Justice and Empowerment conferred Uttar Pradesh with the National Award of Excellence, which was given by vice president M Venkaiah Naidu, for doing a commendable job in the field of rehabilitation of persons with disabilities.


Q10: Which railway station was conferred with the ‘Eat Right Station’ certification by FSSAI?

  1. Chennai central railway station
  2. Gorakhpur Railway station
  3. Kharagpur Railway station
  4. The Mumbai Central station of Railways

Correct Answer: The Mumbai Central station of Railways

The Mumbai Central station of Railways was conferred with the ‘Eat Right Station’ certification with four stars rating by the Food safety and Standard Authority of India. As a part of ‘Eat Right India’ movement launched last year. It has become the first railway station of the country to get the certificate.


Q11: 14th edition of military exercise ‘Surya Kiran’ held between which countries?

  1. India-Bangladesh
  2. India-Sri Lanka
  3. India-Nepal
  4. India-USA

Correct Answer: India-Nepal

A joint military exercise between Indian and Nepali army commenced at the Nepal Army Battle school in country’s Rupendehi district. This is the 14th edition of the joint military exercise ‘ Surya Kiran’ which is conducted alternatively in India and Nepal.


Q12: On December 3rd NATO has completed how many years of establishment?

  1. 70 years
  2. 75 years
  3. 72 years
  4. 68 years

Correct Answer: 70 years

The leaders of North Atlantic Treaty Organization, NATO met on Dec 3 to mark the 70th birthday of the organization in London. NATO was founded in 1949 for the collective defence of its members, linking the security of the United States with its European allies against the Soviet Union.


Daily Current Affairs Quiz

View More Daily Current Affairs Quiz

Download Today’s Current Affairs Quiz PDF HERE

Please Comment your Score and Share the Daily Current Affairs Quiz

Share Comments/Suggestions,(if any), in the comment box

Please Leave a Comment