Daily Current Affairs Quiz – 9th December 2019

Daily Current Affairs Quiz App

View More Daily Current Affairs Quiz

Download Today’s Current Affairs Quiz PDF HERE


Daily Current Affairs Quiz – 9th December 2019

Read the questions carefully and try to answer the question out of 4 options. Click on ‘Show Answer’ to reveal the correct answer. Comment below how many answers you got correct. Download Current Affairs Quiz Solution PDF for all the Questions with detailed explanations


Q1: Which company has announced the world’s largest ever IPO?

  1. Apple
  2. Alibaba
  3. Aramco
  4. Walmart

Correct Answer: Aramco

Saudi Oil giant Aramco has announced its initial public offering (IPO) at $25.6 million which is the world’s largest ever. The gulf nations state oil company made the announcement. It surpassed the $25 billion raised by Chinese online retail giant Alibaba in 2014 when it entered wall street. The IPO comprising 3 billion shares or 1.5 per cent of the company, will be offered for $8 to $8.53 per share.


Q2: Who will be the new director of CSA’S (Cricket South Africa)?

  1. Shane Pollak
  2. Hershel Gibbs
  3. Hashim Amla
  4. Graeme Smith

Correct Answer: Graeme Smith

Former South Africa skipper Graeme Smith is set to become the new director of Cricket South Africa. Chris Nenzani is president of CSA.


Q3: Military exercise INDRA will be held between which countries?

  1. India-Bangladesh
  2. India-USA
  3. India Russia
  4. India-China

Correct Answer: India-Russia

Exercise INDRA 2019 a joint tri-services exercise between India and Russia will be conducted in India from 10-19 December 2019 simultaneously at Babina, Pune and Goa.


Q4: Who has been honoured with Economics Times Lifetime achievement Award 2019 for public services posthumously?

  1. Sushma Swaraj
  2. Arun Jaitley
  3. Sheila Dixit
  4. Atal Bihari Bajpayee

Correct Answer: Arun Jaitley

Arun Jaitley former Finance Minister of India was bestowed with the Economic Times lifetime achievement award for public services 2019 posthumously.


Q5: Where was the 4th India water impact summit 2019 held?

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Bengaluru
  4. Chandigarh

Correct Answer: New Delhi

River Ganga has become one of the 10 cleanest rivers in the world among the major rivers category. This was stated by Jalshakti Minister Gajendra Singh Shekhawat while addressing 4th India water impact summit 2019 in New Delhi.


Q6: Who has been appointed as a Senior security advisor in the Union Home Ministry?

  1. K Vijay Kumar
  2. Ajit Doval
  3. S. Subramaniam
  4. Ripu Daman

Correct Answer: K Vijay Kumar

K Vijay Kumar has been appointed as a senior security advisor in the Union Home Ministry headed by Amit Shah. He is the former advisor to the Governor of Jammu and Kashmir.


Q7: Where was the All India Conference of Director Generals/Inspector Generals of Police 2019 held?

  1. New Delhi
  2. Pune
  3. Bengaluru
  4. Hyderabad

Correct Answer: Pune

Prime Minister Narendra Modi, Home Minister Amit Shah and National Security Advisor Ajit Doval attended the All India Conference of Director Generals/Inspector Generals of Police 2019 at Indian Institute of Science Education and Research in Pune.


Q8: When was the Armed Forces Flag Day observed?

  1. 6th December
  2. 7th December
  3. 8th December
  4. 9th December

Correct Answer: 7th December

Armed Forces Flag Day was observed on 7th December. Defence Minister Rajnath Singh urged people to ‘Do everything possible’ for the well being and welfare of India’s ex-servicemen.


Q9: Which country recorded the largest reduction in malaria cases according to World Malaria Report 2019?

  1. Sri-Lanka
  2. Bangladesh
  3. India
  4. Japan

Correct Answer: India

India witnessed a sharp reduction in malaria cases between 2017-18 according to the World Malaria Report 2019 which was released by UN’s World Health Organization.


Q10: Which new language has made its debut in the Rajyasabha recently?

  1. Bodo
  2. Santhali
  3. Nepali
  4. Konkani

Correct Answer: Santhali

Santhali language made its debut in Rajya Sabha on December 6. The Austroasiatic language mostly spoken among Odisha tribals is one of the 22 scheduled languages of India.


Q11: Who received the National Florence Nightingale award 2019 posthumously?

  1. Rekha Sinha
  2. Shivangi Das
  3. Lini Sajeesh
  4. Shreya Gopinath

Correct Answer: Lini Sajeesh

The National Florence Nightingale Award 2019 was conferred upon 36 nursing professionals. One award was conferred posthumously to honour nurse Lini Sajeesh from Kozhikode, who had passed away caring for a NIPAH patient in Kerala.


Q12: Which country recorded the most number of Malaria cases according to the World Malaria Report 2019?

  1. Bangladesh
  2. Nigeria
  3. Somalia
  4. South Sudan

Correct Answer: Nigeria

India and nineteen countries in sub Saharan Africa were found to have carried 85 per cent of the global malaria burden, among which Nigeria accounted for most number of global malaria cases 25% .


Q13: Who has won ‘Danny Kaye Humanitarian Award’ from UNICEF?

  1. Nita Ambani
  2. Deepika Padukone
  3. Priyanka Chopra
  4. Salman Khan

Correct Answer: Priyanka Chopra

Priyanka Chopra was awarded Danny Kaye Humanitarian Award from UNICEF. This award is known as the biggest humanitarian award of UNICEF.


Q14 Which record forex reserve mark recently India crossed?

  1. $350 Billion
  2. $400 Billion
  3. $450 Billion
  4. $500 Billion

Correct Answer: $450 Billion

The countries foreign exchange reserves crossed the $450 billion mark for the first time ever on the back of strong inflows which enabled the central bank to buy dollars from the market. India’s foreign exchange reserve were at $451.7 billion.


Q15: Which day is observed as International Civil Aviation Day?

  1. 5th December
  2. 6th December
  3. 7th December
  4. 8th December

Correct Answer: 7th December

International Civil Aviation Day is observed every year on 7th December globally. The theme for 2019 is “75 years of connecting the World”. The Day was first celebrated on 7th December 1994.


View More Daily Current Affairs Quiz

Download Today’s Current Affairs Quiz PDF HERE

Please Comment your Score and Share the Daily Current Affairs Quiz

Share Comments/Suggestions,(if any), in the comment box

Please Leave a Comment